Avusturya Vize Başvurusu
Avusturya Seyahati
İçindekiler Tablosu
- 1 Avusturya Seyahati
- 2 Avusturya Vizesi için İstenilen Evraklar
- 3 Avusturya Vize Başvuru Yerleri
- 4 Avusturya Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar
- 5 Avusturya Aile Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- 6 Avusturya Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 7 Avusturya Transit Vize Ülkeleri
- 8 Avusturya Oturma İzni İçin Gerekli Evraklar
- 9 Avusturya Çalışma İzni
- 10 Avusturya Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
- 11 Avusturya Vatandaşlık İçin Gerekli Evraklar
- 12 Avusturya Vatandaşlık İşlemleri
- 13 Avusturya Vatandaşlık Nasıl Alınır?
- 14 Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
- 15 Avusturya Aile Birleşimi Nasıl Alınır?
- 16 Avusturya Çalışma İzni Nasıl Alınır?
- 17 Avusturya Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
- 18 Avusturya Vatandaşlık İçin Gerekli Evraklar
- 19 Avusturya Ankara Büyükelçiliği
- 20 Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu
- 21 Avusturya Bodrum Fahri Konsolosluğu
- 22 Avusturya Antalya Fahri Konsolosluğu
- 23 Avusturya Bursa Fahri Konsolosluğu
- 24 Avusturya Edirne Fahri Konsolosluğu
- 25 Avusturya Hatay Fahri Konsolosluğu
- 26 Avusturya İzmir Fahri Konsolosluğu
- 27 Avusturya İzmir Fahri Konsolosluğu
- 28 Avusturya Samsun Fahri Konsolosluğu
- 29 Avusturya Gaziantep Fahri Konsolosluğu
- 30 Avusturya Kayseri Fahri Konsolosluğu
Avusturya, Cumhuriyet olarak yönetilen ve konum olarak Orta Avrupa’ da yer alan bir ülkedir. Dokuz eyaleti bulunur. Avusturya’ nın komşuları; İtalya, İsviçre, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Slovenyadır. Avusturya’ nın nüfusu 9 milyonu geçmektedir.
Avusturya’ nın başkenti olan Viyana en kalabalık başkentler arasındaki yerini korumaktadır. Nüfusunun 1.5 milyonu geçmesi ile birlikte turistik olarak ilgi çekmekte aynı zamanda da hızlı bir şekilde göç alan başkent özelliğini korumaktadır. Avusturya’ nın komşu ülkelerine baktığımız zaman son derece merkezi bir konumda olduğunu görebilmekteyiz.
Türkiye Cumhuriyeti bordo pasaport sahipleri tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir ülke konumundadır. Bunun nedeni ise, hem turizm hem de çalışma açısından oldukça fazla rağbet görmesidir. Ayrıca Avusturya’ da bulunan dil okulları ve Erasmus eğitim programları ile de öğrenci vizesi ile Türkiye Cumhuriyetinden gelen birçok kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
Avusturya gelen misafirlerine Schengen vizesi ile kapılarını açmaktadır. Kısa süreli Schengen vizesi ve uzun süreli Schengen vizesi olmak üzere iki çeşit vize sağlamaktadır. Kısa süreli vizeler; Avusturya turistik vize, Avusturya transit vize, Avusturya ticari vize ve Avusturya Aile Arkadaş ziyareti vizesi gibi vize türleri bulunmaktadır. Kısa süreli vize işlemlerinde Avusturya’ da konaklama maksimum gün sayısı 180 gün içerisinde 90 gün olarak sağlanmaktadır. Bu sürenin uzatılması mümkün değildir.
180 gün dolumunda yeni vize başvurusunda bulunulması mümkündür. Uzun süreli vizeler ise, oturma izni vizesi, çalışma izni vizesi ve eğitim vizesidir. Eğitim vizeleri, Öğrenci vizesi olarak lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını kapsamaktadır.
Buna bağlı olarak kısa süreli 6 aylık ve uzun süreli bir yıllık olacak şekilde dil okullarında geçerli olan öğrenci vizesi vardır. Ayrıca Erasmus programına katılabilmek amacı ile Erasmus öğrenci vizesi olarak değişik kategorilere ayrılmıştır. Başvuru sahiplerinin seyahatin amacına uygun olarak vize başvurusunda bulunmaları önerilmektedir.
Eray Tur ayrıcalığı ile profesyonel anlamda vize danışmanlık hizmeti alabilir ve sizler de amacınıza uygun vize seçimlerinde firmamızdan destek alabilirsiniz.
Avusturya Seyahati İçin Vize Alınması Gerekir Mi?
Ülkemizden herhangi bir neden ile Avusturya seyahati yapmak isteyen herkes Schengen vizesi almak zorundadır. Türkiye ile Avusturya arasında bulunan vize anlaşmasına göre, yapılacak ziyaret için Avusturya Konsolosluğuna vize başvurusu yapılması gerekir. İsviçre ve AB ülkelerinde ikamet izni olanlar da aynı şekilde Avusturya vizesinden muaf tutulur.
Avusturya Vizesi için İstenilen Evraklar
Avusturya vize başvuruları şahsi başvurularda kabul edilmez. Bu işlemler ancak vize işlemleri veren danışmanlık şirketleri aracılığı ile gerçekleşir. Sadece oturum izni ve Erasmus programı için konsolosluğa başvuru yapılacaktır. Konsolosluk, biometrik bilgiler, fotoğraf konsoloslukta alınır.
Avusturya vizesi alanlar vize uzatma işlemlerini bu ülkeden gerçekleştiremez. Vize uzatma işlemleri için ülkeye geri sönüş yapılması gerekir. Schengen vizeleri sadece 90 gün süreyi kapsamaktadır. Kurum gerekli gördüğü hallerde mülakat da yapabilir. Genel olarak tüm Avusturya vize türlerinde
- Pasaport, varsa eski pasaport fotokopileri istenir. Pasaport içinde 2 sayfa boş olmalıdır. Pasaportun kullanım süresi seyahat sonrasında 3 ay daha devam etmelidir.
- Vize başvuru formunun tam bir şekilde ve hatasız olarak imzalı şekilde doldurulmalıdır.
- Biometrik fotoğraf ve bilgiler, biometrik fotoğrafta 35 ile 45mm boyutlarında olmalıdır. Fotoğrafta baş düz olmalıdır. Objektife bakılmalıdır.
- Ulaşım ve konaklama bilgileri, rezervasyonlar ve biletler bulunmalıdır. Başvuru dosyasında alınan tüm bilet bilgileri ve etkinlik belgeleri yer almalıdır.
- Seyahat sağlık sigortaları
- Vize türüne göre kabul mektupları, bu belge başvurunun kabulü açısından önemlidir. Alınan mektup bilgileri ile konsolosluk kararı hızlı şekilde sonuçlanır.
- Finansal bilgiler, ziyaret masraflarının nasıl karşılanacağı ile ilgili bilgiler yer alır.
- Mesleki bilgiler, emekli, ev hanımı, öğrenci ve diğer mesleklerden mesleğe uygun olarak bilgi istenir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi istenir. Vize türüne bağlı olarak istenen evraklarda değişiklik olabilir. Avusturya vizesi alırken konsolosluk tarafından istenen belgelerin hepsi temin edilir. Ayrıca istenen bilgilerinde ispatı yapılır. Şüpheli durumlarda, deforme olmuş belgelerde konsolosluk belge yenileme talep edebilir.
Avusturya vizesi için istenilen evraklar bütün Avusturya seyahatlerinde kullanılmak üzere geçerliliğini koruyan ve standart evraklardır. Bununla birlikte Avusturya seyahatleri için Avusturya Konsolosluğu’ nun her zaman ek evrak isteme hakkı bulunabilmektedir.
Tüm belgeler teslim edildikten sonra henüz başvurular değerlendirme aşamasındayken gerçekleşen bu işlemlerin sonucunda Avusturya Konsolosluğu’nun ek süre vermeden istediği yeni evrakların da tamamlanması vize alım işlemleri için olumlu yönde yansıyacaktır.
Avusturya vize alımları sırasında hiçbir seyahat acentesi danışanlarına yüzde yüz vize alım garantisi sunmamaktadır. Bu nedenle de seyahat danışmanınızı iyi belirlemeniz gerekmekte ve sadece evrak hazırlama, vize işlemleri konusunda rehberlik edeceğini unutmamanız gerekmektedir. Seyahat acentelerinin konsolosluk tarafından istenilen belgeleri değiştirme ya da reddetme gibi bir durumu olamaz.
Avusturya Vize Başvuru Yerleri
Avusturya vize başvuru yerleri Türkiye Cumhuriyeti Avusturya Konsolosluğu’ nun yetkilendirmiş olduğu vize başvuru merkezleri aracılığı ile ilgili vizenin başvurusu gerçekleşmektedir. Avusturya, şahsi olarak Konsolosluklara ya da Avusturya Büyükelçiliği’ ne başvuru almamaktadır. Bunun için seyahat acenteleri ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan vize başvuru merkezlerine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Avusturya Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar
Avusturya turistik vizesi almak isteyen Türk yurttaşları, Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu ile Avusturya Ankara Büyükelçiliği vize merkezine başvuruda bulunulmalıdır. Evraklar, iki guruba ayrılır. Her vize türüne ait olanlar ile meslek temel tabanlı evraklar şeklinde iki gurupta değerlendirilir.
Kişisel evraklar, her tür vize gurubu içerisinde yer alır. Geçerliliği olan bir pasaport ve pasaportta vize sayfasının boş sayfaları, olmazsa olmaz evraklardandır. Geçmiş vizelerin ve kimlik bilgilerin bulunduğu sayfaların da fotokopileri, evrak dosyasında bulunması istenmektedir. Avusturya vize başvuru formu, eksiksiz ve diğer evraklar ile uyumlu doldurulmalıdır. Seyahat salık sigortası ile yapılan tüm rezervasyonlara dair bilgi ve belgeler de evrak dosyasında yer alınmalıdır.
Mesleki Evraklar Zinciri
İşçi ya da işveren Türk yurttaşları, gelir durumunu bildiren maaş bordrosunu da sunmakla mükelleftir. Çalışan durumunu gösteren SGK İşe Giriş Bildirgesinin de dosya içeriğinde yer alması gerekmektedir. Çalışma durumunun dünü ve bugününe ışık tutan SGK Hizmet Dökümü de listede yer almalıdır. Vize Bayisi firması, her tür vize işlemlerinde, sizlerin yanında ve yardımınızdadır.
Avusturya Aile Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Avusturya aile ziyareti için gerekli belgeler, iki ana sınıfta değerlendirilebilir. Kişinin kendi seçtiği bu vizeye dair vermesi gereken evraklar ile genel evraklar olarak ayrım yapılmaktadır. Avusturya ülkesinde yaşayan bir akrabanın ziyaret edilecek olması için öncelikle akrabanın sizi davet ettiğine dair davetiye mektubunun oluşturulması istenmektedir.
Davetiye, hem başvurucunun hem de davet edenin bilgilerinin, detaylı bir şekilde yer aldığı bir evraktır. Adres ve iletişim bilgileri ile gelir durumunun gösterilmesi, davetiyenin aranan özelliklerindendir. Pasaport ve vesikalık biometrik resim, her vize türünden istenen evrak gurubundandır.
Kişisel Evrakların Zinciri
Başvurucunun çalışma durumunu gösteren belge ve bilgilerin, vize merkezine götürülecek evrak dosyasında olmasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan tüm belge ve bilgiler, vize başvuru formundakiler ile tamamen örtüşmelidir. Banka hesap dökümü, istenen belgeler arasındadır. İş durumunu gösteren belgenin yanı sıra, hizmet dökümü de gerekli evraklardandır.
Vize Bayisi firmasının sizin işlemlerle boğuşup harap olmanızı önleyecek deneyime sahip olduğunu biliyor muydunuz? Arayın, siz evinizde rahatlıkla seyahatin düşlerinde gezerken biz işlemleri halledelim!
Avusturya Oturma İzni Nasıl Alınır?
Avusturya ülkesinde oturum izni almak için ya üç aylık bir oturumu kapsayan Schengen vizesi ya da daha uzun süreli vize çeşitlerine başvurmak gerekir. İş nedeniyle uzun süreli bir oturum ihtiyacı olan emekçi, Avusturya çalışma vizesine müracaat etmelidir. Aile birleşimi için oturum talep eden de bu vize çeşidi ile ilgilenmelidir. Uzun soluklu oturum almak isteyenlerin yapacağı şey, Avusturya oturum vizesi müracaatı olmalıdır.
Avusturya oturumu için vize talep eden başvurucu, hangi amaç ile Avusturya oturumu istiyorsa, o çeşit için istenen evrakları hazır etmesi gerekir. Eğitim ve erasmus için istenen evrak gurubu ile evlilik için istenen gurup arasında farklılık oluşmaktadır. İş ve çalışma vizesinin gerekleri de farlılık arz etmektedir.
Oturum İşlemlerinin Başlatılması
Avusturya oturum izninin alınması için vize merkezinden randevu alınmalıdır. Ön işlemlerin halledilmesi gerekmektedir. Parmak izi ile biometrik çekim işlemleri halledilmeden vize işlemlerine başlanmadığı bilinmelidir. Vize Bayisi, vize danışma şirketidir. Hangi vizenin neleri ihtiva ettiğini bilen, deneyimli ve uzman kadrosu vardır. En güncel haline vakıf bilgi dağarcığı ile hizmetinizdedir.
Avusturya Oturum İzni
Oturum izni için çıkan 1 Ocak 2006 tarihli yasada 4 tip oturum izni yer alır. Yabancılar Yasası Avusturya’ya göre oturma izni, yerleşim izni, aile bireyleri izni ile daima ikamet izni bulunur. Ülkede 6 aydan daha fazla kalanlar bu vizeyi alır. Uzun süreli vize, ulusal vize ya da D tipi vize oturum izni için alınır. Kültürel uyum, dil yeterliliği ve çalışma şartları gibi pek çok şart oturum izni için aranır. İzin için şahsi başvuru yapılmalıdır. Yerleşme için istenen belgelerin başında
- Oturum izni talep formu
- Biometrik fotoğraf
- Pasaport ve eski pasaport fotokopisi
- Türkiye’den verilen ikametgah belgesi
- Uluslar arası çapta geçerli olan doğum kayıt belgesi
- Avusturya’da çalışmak istediğinizi bildiren beyanname
- Almanca tercümeli, apostilli evlilik cüzdanı
- Sağlık sigortası
- Avusturya’da ikamet edilecek yer bilgileri
- Avusturya vatandaşı olan biri ile evlenilmesi halinde pasaport
- Gerekli miktarda maddi kaynak
Bu belgeler eksiksiz olarak tamamlandığında oturma izni için sıkıntı kalmayacaktır. İstendiği takdirde konsolosluk tarafından ek belge ve bilgi talebi ve mülakat da istenip yapılabilir. Oturma izni uzatmak için 12 ayda bir başvuru yapılabilir. Burada dikkat edilecek husus oturum izninin ikamet etme süreniz dolmadan uzatılmış olmasıdır. Çalışma izni de oturum izni ile verilir.
Bu izin en fazla 2 yıl süre için verilir. Sonraki süreçte 2 yıllık dilimler ile uzatma gerçekleşebilir. Ülkede 14 ay yerleşik çalışan kişinin eşi ve çocukları da çalışma olanağı oluşur. Çalışma izni ülkede çalışma izni, çalıştırma izni ve muafiyet izni olarak 3 farklı başlıkta verilir.
Avusturya Transit Vize Ülkeleri
Avusturya transit vize ülkeleri kategorisinde Avusturya’ nın sınır komşusu ülkelerin kara yolu transit ile geçişin sağlandığı görülmektedir. Havaalanı ile aktarma yapılan Avusturya transit vize ülkeleri Schengen ülkeleri ve Avusturya havalimanına aktarma olarak gelen 24 saati geçmiş ve vize talebine ihtiyaç duyulan seyahatleri kapsamaktadır.
Komşu bulunduğu ülkelerin tamamından transit vize ile seyahat edilmesi mümkündür. Bu ülkeler başta Almanya, İtalya ve Macaristan’ dır. Slovenya, Slovakya, İsviçre, Lihtenştayn ve Çek Cumhuriyetinden de 24 saati geçen durumlarda transit vize işlemi uygulanmaktadır.
Avusturya Oturma İzni İçin Gerekli Evraklar
Avusturya oturum izni kapsamında değerlendirilen üç vize çeşidi bulunmaktadır. Bu vize çeşitlerine dair evrakların dosya içerisinde bulunması ve vize merkezine teslim edilmesi gerekmektedir. parmak izi ve biometrik çekimden sonra yapılması gereken, hangi çeşit oturum alınacak ise o gurubun evraklarının hazırlanması gerekmektedir.
- Aile birleşimi için gerekli evrak listesi
- Pasaport,
- Biometrik Vesikalık,
- 18 Yaşından Küçükse Muvafakat Name,
- Vukuatlı Tam Nüfus Örneği,
- Uluslararası Kabul Gören Evlilik Cüzdanı,
- Avusturya Doğum Belgesi,
- Avusturyalı Eşin Oturma İzni.
II – Çalışma izni için gerekli evraklar
- Oturma İzni Başvuru Formu,
- Biometrik Vesikalık,
- Pasaport,
- İkamet Belgesi,
- Uluslararası Kabul Gören Doğum Belgesi,
- Uluslararası Kabul Gören Evlilik Cüzdanı,
- Avusturya Ülkesinde Çalışma Beyanname,
- Mali Durum Belgeleri,
- Sağlık Sigortası.
III – Eğitim vizesi için gerekli evraklar
- Başvuru Formu,
- Avusturya Eğitim Kurumu Kabul Belgesinin Orijinali,
- Biometrik Vesikalık,
- Pasaport,
- Vukuatlı Tam Nüfus Örneği,
- Gelir Durum Belgesi,
- Seyahat Sigortası,
- Sağlık Raporu,
- İkametgâh Belgesi.
Vize Bayisi olarak, her daim sizlerin rahat bir seyahat yapmanız adına gayret gösteren, işini iyi bilen ve sizi önemseyen bir yapıda hizmet ettiğimizi bilmenizi isteriz.
Avusturya Çalışma İzni
Avusturya çalışma izni için uzun süreli vize almanız gerekir. Ziyaret amaçlı ya da turistik amaçlı alınan kısa süreli izinler Avusturya çalışma izni ile ayrılmaktadır. Uzun süreli vizeler Avusturya için D tipi vize olarak alınır. Avusturya da ikamet için alınan vize Schengen vizesi değildir. Bu vize ile Avusturya’da 90 günlük seyahat sağlanır. Uzun süreli oturum izni için çalışma ya da aile gibi sebepleriniz bulunmalıdır.
D tipi vize türü içinde pek çok amaç yer alır. 90 günden fazla Avusturya sınırları içinde kalmak isteyenler öncelikle Avusturya çalışma vizesi için başvuru yapmalıdır. Oturum izni olarak başvuruların yapıldığı bu durumda birçok kategori yer almaktadır. Kırmızı- Beyaz- Kırmızı kart ile ülkede çalışma için başvuru yapılır.
Bu kart ile nitelikli bir çalışma başvurusu sağlanır. Avusturya çalışma izni için öncelikle mesleğiniz ile ilgili araştırma yapmanız gerekir. Mesleğiniz Avusturya’da ihtiyaç dahilindeyse izni almanız oldukça kolay olacaktır. Başvuru esnasında sizden gerekli meslek bilgileri ayrıntısı ile istenir.
Avusturya çalışma izni alan birisi için standart vize evrakları istenir biometrik bilgiler, pasaport, kimlik ya da vize başvuru dilekçesi istenecektir. Bunun yanı sıra çalışma izni için meslek durumunuz ile ilgili bilgiler istenir. Hali hazırda yaptığını iş ve gelir durumunuz bu vize için önemli bir kaynaktır. Ayrıca çalışma izni için davet yer aldığında izin kısa sürede elinizde olur.
Avusturya Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Avusturya çalışma izni için zaman önemlidir. Yani çalışmanın süresi vize çeşidini de belirlemektedir. Üç ay ve daha az bir çalışma süresi mevzu bahis ise Schengen vizesi müracaatı ile durum halledilebilmektedir. Daha uzun soluklu çalışma zamanları için çalışma vizesi almak icap eder.
Avusturya, üst kademelerde çalışacak, eğitim düzeyi yüksek ve işinde başarılı olan insanların ülkesinde isteyen bir sisteme sahiptir. Çalışma izni için belirlenmiş imkânlara sahip olmak istenmektedir. Rot – Weiβ – Rot – Karte şeklinde adlandırılan, Kırmızı Beyaz ve Kırmızı Kart manasına gelen, iş gücü açığının uzman personel olarak simgelendiği bu tabirler ile vize işlem sistemi üstünden sağlanmaktadır.
Kartlı Sistemin Puanlamaya Yansıması
Bu sistemde, sahip olunan niteliklere göre puanlama yapılmaktadır. Çıkan puan hangi kartı yansıtıyor ise ona göre bir değerlendirme yapılmaktadır. Avusturya için uygunluk ölçütleri ne denli taşıdığına dair bu puanlama, vize durumuna da ışık tutmaktadır.
Kartlı sistemde verilen puanlar, başvurucunun nitelikli bir eleman olup olmadığını anlamaya yöneliktir. Avusturya çalışma vizesini kolay hale dönüştüren bir mekanizma mevcuttur. Sistemi ve artılarını iyi bilen danışma merkezi Vize Bayisi, sizleri beklemektedir.
Avusturya Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
Avusturya hükümeti, ülkedeki istihdamın gereği, bir takım şartlar ile ülkede çalışma izni tanımaktadır. Avusturya sınırları içerisinde çalışmak ve üç aydan daha uzun süreli ikamet etmek zorunluluğu halinde, çalışma izni vizesine ihtiyaç duyulacaktır. Vize işlemleri, gerekli randevuların alınması ve parmak izi ile biometrik çekimin yapılması ile başlanacağı, hatırdan çıkarılmamalıdır.
Hassas Nokta Form
Başvuru formu, internet ortamında doldurulabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken en hassas konu, belge ve bilgilerin forma yazılırken, dosyada olanlar ile bire bir örtüşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, tutarsızlıktan ötürü vize işlemlerinin cevabı olumsuz gelecektir.
Biometrik vesikalıkta, hem daha önceki bir Schengen vize işlemlerinde kullanılmayan hem diğer önceden alınma evraklardakilerle aynı olmayan hem de son halini yansıtan özellikler içermesine dikkat edilmelidir. İşlemleri kolay kılan etken Vize Bayisi firmasıdır.
Pasaportun on seneden daha eski olmaması ve vize sayfasında yeteri derecede boş yer olması, istenen özelliklerdendir. Mali durumu gösteren evrak ve belgeler ile ikamet edilecek adrese dair bilgi ve belgeler de dosya içerisinde bulundurulmalıdır. Ayrıca Avusturya’da çalışılacağını kanıtlayan belgenin de ibra edilmesi zaruridir.
Avusturya Vatandaşlık İçin Gerekli Evraklar
Avusturya yurttaşlığına talip olmak için bazı şartları taşımak gerekmektedir. Vatandaşlık, nesep, kan bağı ile elde edile bilinir. Avusturya sınırlarında doğmuş olmak da bu hakkı kazandırır. Bunun yanında, aşağıda yer alan evrak listesini ibraz edebilecek niteliklere haiz bireyler de bu haktan yararlanabileceklerdir.
- Vatandaşlık Başvuru Formu,
- Biometrik Vesikalık,
- Avusturya Doğum Belgesi,
- İkametgâh Belgesi,
- Vukuatlı Tam Nüfus Örneği,
- Gelir Durum Belgesi,
- Vatandaşlık Belgesi,
- Süresiz Oturum Belgesi,
- Almanca Dil Yeterlik Belgesi,
- Pasaport,
- Evlilik Cüzdanı.
Evrakların Getirdiği Derin Mana
Başvurucu, başvuru formunu eksiksiz, tam ve ekte sunacağı bilgi ve belgelerle örtüşür bir şekilde doldurmalıdır. Pasaportun eski olmamasına özen gösterilmelidir. Vesikalık fotoğraf ile ikamet adresini gösteren belgeler, en güncel hali ile dosyada yer almalıdır.
Ülkeye bağlayıcı olan nedenlerin gösterildiği ve süresiz oturum iznini ibraz eden belgelerin sunulması beklenmektedir. Mali durumun detaylı bilgisi ve evlilik cüzdanı ile yurttaşlık kimlik belgesi de istenmektedir. Vize danışma merkeziniz Vize Bayisi, sizin atacağınız adımların neler olduğunu sizinle paylaşmak için aramanızı bekliyor.
Avusturya Vatandaşlık İşlemleri
Avusturya yurttaşlık işlemleri, bazı özelliklere sahip olmak ile başlatılır. Zira vatandaşlık, ya Avusturya sınırlarında gerçekleşen bir doğum ya evliliğin sonucunda ulaşılan süresiz oturum izni sonrası ya anne babanın vatandaşlığından istifade ya da belirli şartları taşıyanların yapacakları müracaat ile gerçekleşen bir durumdur.
Ermessen olarak adlandırılan ve Takdir olarak tercüme edilen durumda vatandaşlık kazandıran bir durumdur. Ülkeye olağanüstü katkıları olabilecek insanlara verilen ayrıcalıklı bir vatandaşlık hakkıdır. Vatandaşlık işlemlerinde ilk bakılan özelliklerden birisi, yeterli seviyede Almanca bilgisinin olup olmadığıdır. En az A 2 seviyesinde bir dile ihtiyaç vardır.
Sosyo Kültürel Yapının Sabıkasız Olması
Sabıka kaydı, yurttaşlıkta engel teşkil eder. Yurttaşlık işlemlerinde, ağır şekilde bir trafik cezası kaydı dahi etkilidir. Avusturya kültürüne uyum ve sosyal yaşama dair bilgi birikimi, yurttaşlık işlemlerinde gözetilen durumlardandır. Vize Bayisi, yurttaşların yurttaşlık işlemlerine de ışık tutacak evsafta bir firmadır.
Ekonomik durumun önemi ile kültürel ahenkli bir yapı gösterme, başvurunun selameti açısından mühimdir. Avusturya tarihi ve kültür yapısı hakkındaki bilgi seviyenizi ile geçiminizin kendi işiniz ile sağlanması ölçütleri, yurttaşlık işlemlerinde dikkat edilen özelliklerdir.
Avusturya Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Avusturya vatandaşlığının elde edilebilmesi için öncelikle hangi özellikler üstünden bu işlemin gerçekleştirileceği tespiti yapılmalıdır. Şayet Avusturya yurttaşlığına müracaat edecek kişi, on sekiz yaşından küçük ve anne ile babası Avusturya yurttaşı ise bu hakkı kullanarak Avusturya vatandaşlığını alabilmektedir. Bu konuda hem yurttaşlık kimlik kartını hem de yasal ikamet belgesini ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır.
Ülke Yurttaşı Olmanın İkamet Süresi İle İlintisi
Avusturya vatandaşlığını almak isteyen bir Türk, on sene zarfında bu ülkede ikamet etmesi gerekmektedir. Bazı istisnai durumlarda, sürenin altı seneye kadar da düşürülerek kabul edildiği de olmuştur. Sürenin azalması için de bazı şartlara haiz olmak gerekir. Mesela, Avrupa Birliği yurttaşlığı bu şartlardan birisidir. Mesleğinde başarılı olmak ve bilimsel bir faaliyette bulunmak gibi şartlar da süreyi kısaltan etkenlerdir.
Şayet bir Türk, ülke içerisinde tam on beş senedir oturuyor ve bu oturmayı da yasal yollar ile sağlıyorsa, bekleme ve şartlar olmadan, doğrudan vatandaşlığa kabul edilmektedir. Tabi ki çalışma durumunu belgelendirmek kaydı ile! Vize Bayisi firmasına gelin, yurttaş olmanın inceliklerini öğrenin!